Як зробити отвір у несучій стіні

Як зробити отвір у несучій стіні

Ви зважилися на ремонт і хочете зробити отвір у несучій стіні? Об’єднати кухню з вітальнею або перенести двері? Якщо в проєкті не передбачено дверний блок (проходи або арки) в несучій стіні, його встановлення буде проблематичним. За самостійну вирізку дверного отвору власникам квартири випишуть штраф. Також буде потрібно закрити блок назад. Якщо внаслідок самовільних дій постраждає будівля, неприємностей не уникнути.

Для довідки! Несучі стіни — конструкції, що приймають навантаження від даху і плит перекриття. У разі самовільного демонтажу частини стіни можуть виникнути проблеми у вигляді появи тріщин. Надалі це призведе до обвалення споруди.

У разі виникнення необхідності дверного блоку, проходу або арки в несучій стіні потрібно написати заяву і надати її начальнику відповідної служби. Буде потрібен план квартири і детальний опис запланованих змін. При отриманні позитивного рішення власник нерухомості звертається в БТІ, йому розробляють нову проектну документацію. Зміни узгоджують із газовою службою і останню «крапку» ставить контролююча організація.

Не варто завжди розраховувати на позитивний результат. Багато власників будинків, які бажають зробити отвір у несучій стіні, отримали відмову. Причини різні:

  • Будинки, яким понад 20 років вважаються старими, якщо в них не проводили капітальний ремонт, робити зміни в такому будинку 100% не дозволять.
  • Якщо сусіди, розташовані поверхом вище, встигли раніше за вас зробити «вікно» в цегляній або бетонній стіні, вам відмовлять. Згідно із законом два дверні блоки не можуть перебувати один над одним.
  • Розташування житлового приміщення на першому поверсі — причина, через яку не дають позитивного рішення.
Як зробити отвір у несучій стіні

Також не дозволяють демонтувати всю стіну. Причина — можливість обвалу плит перекриття.

Різання прорізів у несучій стіні

Якщо ви отримали «добро» на пророблення отвору для облаштування дверної конструкції або проходу, роботи починаються з очищення поверхонь. Необхідно видалити наявні оздоблювальні матеріали до появи блоків або цегли. За допомогою олівця малюють отвір, що відповідає параметрам, зазначеним у технічній документації. Потім роблять отвори наскрізь, що служать орієнтиром для вирізання дверного блоку.

Перш ніж приступити до різання, необхідно встановити спеціальні підпори, що забезпечують тимчасову підтримку плитам перекриття.

На замітку! Перфоратор створює сильні динамічні впливи, внаслідок чого на стінах можливе утворення тріщин. Уникнути неприємностей допоможе алмазне різання. Воно дає змогу вирізати отвір із максимальною точністю, не створює шуму і пилу.

Посилення отвору в несучій стіні

Оскільки при порушенні правил вирізки дверного блоку може зруйнуватися будівля, до питання потрібно підійти серйозно. Щоб стіна залишалася міцною, далі виконувала поставлені на неї завдання, потрібне посилення дверного отвору в цегляних і бетонних стінах.

Як підсилювачі використовують різні види матеріалу, які допоможуть зміцнити дверний отвір. Найпоширеніший варіант — сталевий швелер. Якщо ширина отвору понад 1000 мм, потрібне додаткове посилення. До отвору кріплять сталеву раму П-подібної форми.

Як зробити отвір у несучій стіні

Металева рама також використовується для деформованих цегляних стін.

Зміцнюють блок по всьому контуру металевим куточком. Можливе закріплення анкерами внахлест або врівень на краях отвору. Наступний крок — монтаж опорних стійок, що приймають усе навантаження. Стягуються поставлені стійки спеціальними шпильками. Використовують також зварювання.

Посилення виконують й іншим методом. Вгорі роблять заглиблення, глибина якого — половина товщини стіни. Поміщають швелер. Подібні роботи проробляють у нижній частині і навпроти. У швелері роблять отвори під болти і з’єднують їх, використовуючи перемички. Після проведення таких робіт починають вирізати отвір за зазначеним контуром. Акуратно вибивають бетон.

На замітку! Залізобетонна перемичка через велику вагу використовується рідко.

Вирізання дверного або аркового отвору і його посилення — складне завдання, розраховане на професіоналів. Щоб уникнути помилок, користуйтеся їхніми послугами. Фахівці використовують сучасний інструмент, знайомі з тонкощами облаштування дверних прорізів у несучих стінах. У них також має бути допуск СРО до відповідних робіт.

Якщо ви перебуваєте в пошуках таких фахівців, звертайтеся в компанію «Арт-Ремонт». У нас є всі СРО допуски, а штат складається з майстрів з великим досвідом за плечима. За необхідності допомагаємо зробити проєкт і узгодити його з БТІ.

Теги:

  • перепланування
  • ремонт квартир

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Добавить комментарий