Полезно знать

Системи безпеки, що застосовуються в офісних, складських і промислових приміщеннях, з точки зору проектувальника

Содержание:

Один з моїх знайомих експертів в області безпеки говорить, що можна стати професіоналом, охороняючи собачий розплідник. Я згоден. Незалежно від того, з яким об’єктом ми маємо справу, підхід до його безпеки завжди повинен бути однаковим, іншими словами професійним. Чи буде процес проектування офісного об’єкта набагато відрізнятися від процесу, який ми реалізуємо для об’єкта промисловості? Чи є охоронна система, вона підходить виключно для конкретного типу об’єктів? Відповідно до назви, в даній статті я спробую піддати аналізу деякі з ключових і дуже часто вживаних систем безпеки стосовно офісних, промислових і приміщень складського типу.

Розташування і топографія

Перший спосіб потурбуватися про безпеку-це вибрати місце для нашого об’єкта. Зрозуміло, це передбачає будівництво з нуля. Не думаю, що когось необхідно запевняти в тому, що спорудження кожного об’єкта далеко від міста і житлових будинків, в лісовій глушині, в декількох десятках кілометрів від поліцейського або пожежної ділянки, з самого початку набагато збільшить рівень небезпеки. Інша ситуація складається в разі об’єкта, збудованого в міському центрі або навіть не прямо в центрі, а лише в його межах, де найближча дільниця поліції знаходиться максимум в пару кілометрах. Де перехожі зустрічаються досить часто, навіть ночами. Іноді повз проїжджає поліцейський патруль або, можливо, група швидкого реагування охоронної компанії. В даному випадку рівень безпеки нашого об’єкта негайно збільшується. Чи виглядає описаний приклад по-іншому для будівлі промислового характеру і по-іншому для офісного або складського будівлі? Ні. Незалежно від типу об’єкта, незручне розташування буде однаково ризикованим для будь-якого з них. Але є маленьке»але».

У багатьох випадках будівлі офісного типу можна починати будувати навіть прямо в центрі міст без якихось формальних перешкод. Гірше справи йдуть з промисловими і складськими будівлями. Через власну архітектуру, естетику і можливу шкідливість об’єкти такого типу зазвичай будуються далеко від міських центрів, в малонаселених районах. Зрозуміло, в даному немає нічого дивного. Особисто я не хотів би, щоб поруч з садовим будиночком моєї мрії виріс завод. Ось чому в більшості випадків під час проектування систем безпеки для об’єктів промисловості і складів ми з самого початку зустрічаємося з проблемою невдалого розташування — проблемою, яка вважається серйозним пунктом в аналізі ризиків для проекту. Резюме: 1 бал за будівлі офісного типу.

Архітектура

Дозвольте мені нагадати вам стару жарт, яку я трохи пом’якшу, щоб редактори могли без побоювання включити її в цей номер. Чи знаєте ви, чому в Вончоку є тільки будинки круглої форми? Так як голові міськадміністрації погрожували, що його заб’ють кийком за рогом. Такий безневинний жарт я розповідаю на зустрічах з архітекторами, коли ми починаємо говорити про безпеку будівлі. На превеликий жаль, я повинен сказати, що архітектура не вважається і навряд чи буде небезпечною для дизайнерів. Для архітектора та інвестора Краса і функціональність, а не Безпека, будуть підставою для зведення об’єкта.

Це як у випадку з дієтами: все смачне зазвичай шкідливо для організму. Те ж саме з архітектурою і безпекою: все, що красиво, дуже часто небезпечно з боку безпеки. Ми повинні прийняти це, ми повинні жити з цим. Головне, але, завжди пам’ятати про це. Аналізуючи архітектуру трьох титульних груп будівель, я повинен погодитися, що з офісними будівлями ми зустрічаємося з високою кількістю проблем. Чому? Через нестримне бажання багатьох архітекторів створити що-небудь оригінальне. На фотографії № 1 можна помітити «Декоративні» труби, що проходять уздовж вікон. Я не був би самим собою, якби не перевірив це сам. Рішення? Вони успішно допомагають потрапити в середину навіть на верхньому поверсі. Фото 2, з іншого боку, можливо, показує «Декоративні» канавки в штукатурці, які за власними розмірами і розташуванням дозволяють зловмисникам легко потрапити в середину офісної будівлі без застосування сходів. Склади або цехи для виробництва дуже часто архітектурно прості і не можуть уявити такої суттєвої проблеми, як «казкові» будівлі офісного типу. Зрозуміло, з описаного правила бувають винятки, але це тільки винятки.

Система перевірки доступу

Незалежно від типу об’єкта, системи контролю доступу можуть бути встановлені де завгодно. Будь то офіс або завод, перевірка доступу може бути застосований в будь-якому з них, якщо, зрозуміло, цього вимагають вимоги розробника або аналіз ризиків. Якщо не для всієї, то для окремих зон. Конфігурації та окремі пристрої можуть відрізнятися. Звичайним прикладом будуть служити дверні перемички і працюють від електрики відкривачі дверей. В офісних приміщеннях дуже часто застосовуються електричні відкривачі дверей з міркувань естетики. У промислових і приміщеннях складу ми дуже часто зустрічаємо великі електромагнітні перемички, встановлені на дверях зі сталі. Практично у нас буде більше проблем з системою в будівлі офісного типу. Незліченна кількість співробітників, що переміщаються по будівлі протягом усього дня, призводить до швидкого зношування приводів, особливо рухомих або механічних. Крім того, співробітники офісу, за моїми спостереженнями, більш погано ставляться до всякого роду блокувань і заборонам, що призводить до найрізноманітніших задумами усунути пристрої контролю проходу або, в кращому випадку, закрити такий прохід. На фото 3 показана дуже м’яка з ідей. Розбити скло кнопки аварійного виходу, викрутити замок на двері, закрити мову ручки — ось тільки кілька ідей, як назавжди закрити прохід, щоб не носити з собою карту доступу найсерйозніша помилка, що з’являється під час проектування систем контролю доступу, незалежно від типу об’єкта, полягає в тому, що кількість проходів, що підлягають контролю, дуже велике і не продумано. Резюме: 1 бал для промислових / складських об’єктів.

Система пожежної сигналізації

Пожежа може з’явитися де завгодно. Існують об’єкти, які відповідно до закону зобов’язані мати систему пожежної сигналізації, і ті, які не зобов’язані. Втім це зовсім не означає, що там немає небезпеки. Все, що для цього необхідно, — трохи уяви. Відмінності у використанні систем пожежної сигналізації для офісних, складських і будівель промислової спрямованості здебільшого полягають в застосуванні різних типів пожежних сповіщувачів, які підбираються на основі аналізу пожежного ризику, що визначає можливі типи появи пожежі (TF). Тому видається, що незалежно від типу об’єкта, підхід до створення системи пожежної сигналізації буде аналогічним. Резюме: по 1 балу для двох груп об’єктів.

Система виявлення вторгнень

Це найбільш затребувані системи в лінійці систем безпеки. Вони застосовуються для захисту овочевого магазину і для охорони банківського сховища. Залежно від об’єкта і прийнятого аналізу загроз застосовуються різні пристрої. Ми можемо встановити тільки внутрішню охоронну систему, засновану на стандартних детекторах руху, або збільшити рівень безпеки, застосовуючи зовнішні системи охорони, вже знаходяться поблизу огорожі охороняється нами власності, вибрати системи безпеки та охорони: основні види можна на сайті worldsecurity.com.ua.

Промислові та складські об’єкти, зрозуміло, вимагають трохи іншого підходу і створюють інші проблеми під час проектування систем, широко відомих як системи сигналізації. Не дивлячись на точку зору жителів, захистити банківське сховище за допомогою системи сигналізації при зломі і пограбуванні набагато простіше, ніж спроектувати систему сигналізації на промисловому об’єкті з відмінною інфраструктурою і великою матеріально-технічною базою. Конкретніше кажучи, для того щоб уберегти банківське сховище, досить ознайомитися з внутрішніми правилами відділу безпеки банку і знати найменші принципи проектування систем такого типу. З об’єктами промисловості ситуація інша. Припустимо, Виробничий цех з приміщеннями складського типу.

Тут немає детальних інструкцій, і інвестор зосереджений на власному бізнесі, а не на безпеці, яка, врешті-решт, залишається в наших руках, одночасно з усіма обмеженнями, зрозуміло. Які? Припустимо, він говорить нам, що необхідно оберігати територію заводу з усіма її цінними точками, але, за прикладом деяких західних концернів, не варто і говорити про те, щоб загородити територію. Інвестор хоче бути відкритим для клієнта. Я стикався з даними випадками. Це як якщо б банк хотів захистити сховище, але одночасно кожен замовник мав право увійти в сховище, щоб подивитися на гроші, які він уклав в банківську структуру. Зрозуміло, якщо ви наполягаєте, все можливо, але проблема буде відчутною, і я не буду називати масштаб витрат. Планування системи сигналізації в будівлі офісного типу зустріне найменше перешкод. Ніяких складнощів з умовами зовнішнього середовища, ніяких складнощів із захаращенням кожного вільного місця в складських приміщеннях.

Проблеми проектування систем безпеки для об’єктів промисловості можна перераховувати довго. Дизайнер професіонал може впоратися з усіма з них, але щоб зробити пристойну роботу, потрібно працювати багато і багато чого. Приміщення складу-це «живий» елемент. Сьогодні полиці знаходяться в одному місці, на наступний день — в іншому, а Детектори досить важко перемістити. Все це означає, що я б відніс промислові та приміщення складського типу до категорії складних, а приміщення офісного типу — до не дуже складним. Резюме: 1 бал за приміщення офісного типу.

Похожие статьи

Back to top button