Вплив кольору в інтер’єрі на людину

Вплив кольору в інтер’єрі на людину

Під час вибору колірної гами інтер‘єру дизайнери найчастіше керуються вподобаннями господарів, стилістичною спрямованістю, власними задумами, забуваючи при цьому про «колірну енергетику». Тим часом учені давно довели, що колір здатний впливати на настрій і навіть здоров’я людини.

Вплив кольору на людину з точки зору науки

Саме поняття «кольору» створює наш мозок, отримуючи безліч електромагнітних хвиль через сітківку ока. Візьмемо для прикладу червоне яблуко. На нього падають світлові хвилі, більша частина яких поглинаються, а ті, що залишилися, інтерпретуються мозком як червоні. З цього можна зробити висновок: в інтер’єрі на нас впливає певна електромагнітна енергія, що безпосередньо залежить від колірного оформлення. Вона взаємодіє з полем людини і впливає на нього.

Фахівці порівнюють відтінки зі «звучанням» за аналогією з музичними інструментами. Під час досліджень було доведено: енергетика кольорів впливає і на людей, не здатних їх розрізняти. Хвилі безальтернативно спрямовуються до організму, і це не залежить від здатності мозку до інтерпретації.

Як впливають конкретні кольори на людину

  • Білий. Стимулює організм, надає бадьорості та відчуття натхнення. Не рекомендований для стін і меблів у спальні.
  • Сірий. Належить до групи нейтральних відтінків, сприймається організмом як фон для більш яскравих акцентів. Символізує усамітнення.
  • Чорний. Пробуджує почуття заперечення і порожнечі, тому використовувати чорний слід з обережністю.
  • Коричневий. Заспокоює, налаштовує на повноцінний відпочинок, сприяє поступовому набору сил і народженню нових фантазій, ідей.
  • Помаранчевий. Справжній заряд енергії, здатний не тільки додати сил, а й підвищити настрій. Добре налаштовує на робочий лад.
  • Червоний. Позитивно позначається на сексуальній активності, нормалізує кровообіг, серцебиття.
  • Зелений. Нерідко зустрічається в кабінетах, оскільки дає впевненість у собі, заспокоює, пробуджує бажання рости і розвиватися.
  • Жовтий. Відповідні для опису слова — радість, веселощі, гармонія, оптимізм. А ще жовтий — колір інтелектуалів.
  • Синій. Сприятливо позначається на здоров’ї, усуває страхи і тривогу, допомагає розслабитися і тимчасово відсунути на задній план життєві проблеми
  • Рожевий. Позбавляє від депресії, підвищує почуття захищеності, знижує агресію. Рожевий — це добро і любов.
  • Фіолетовий. Розвиває розумові здібності та пробуджує внутрішнього філософа. Знімає больові відчуття, нормалізує температуру тіла.
Вплив кольору в інтер'єрі на людину

Корисні поради щодо вибору кольору в інтер’єрі

У сучасних фарбах використовують одразу кілька колірних пігментів. Як вважають учені, це добре, оскільки в нашому організмі також утворюються різні електромагнітні хвилі. Але важливо з’ясувати, які саме це пігменти, і якою була база.

Під час підбору гами краще звернутися до людини із загостреним відчуттям кольору. На жаль, у більшості людей ця здатність відсутня. Тому не нехтуйте порадами професійних дизайнерів, у яких вона є від народження або напрацьована під час діяльності. Найкращим рішенням буде замовити дизайн-проект.

Теги:

  • дизайн інтер‘єру

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Добавить комментарий