Грамотне планування чотирикімнатної квартири

Грамотне планування чотирикімнатної квартири

Нове планування чотирикімнатної квартири — можливість організувати простір і облаштувати житло під особисті стандарти, не порушуючи загальної цілісності квартири. Проєкт залежить від кількох чинників: забудовника, серії будинків, кількості мешканців та їхніх інтересів, планів на майбутнє.

Чудово, якщо житло вас влаштовує за всіма параметрами і потребує лише косметичного ремонту. Але якщо присутні нюанси, які хотілося б доопрацювати, то насамперед загляньте в проєктну документацію, оцініть розташування комунікацій (труби й електропроводка) і несучих стін. Від цього доведеться відштовхуватися надалі.

Початкове планування можна вважати вдалим, якщо:

  • Між вітальнею і кухнею знаходиться арка або великий дверний отвір;
  • Усі кімнати окремі й не прохідні;
  • Санвузол рівновіддалений від усіх житлових приміщень;
  • Кожна кімната однакової площі.

Але така удача — велика рідкість. Статистка показує, що 45% сімей у процесі ремонту потрібне перепланування. Найчастіші зміни, які вносять у новий інтер’єр:

  • Поєднують ванну і туалет в єдиний простір;
  • Об’єднують кухню з вітальнею або балкон з кімнатою;
  • Закладають дверний отвір прохідної кімнати або утворюють арку.

Це пов’язано не тільки з практичністю, а й з тим, що дозволені далеко не всі зміни. Повне знесення несучих стін у 90% випадків заборонено, навіть прорізи далеко не завжди дозволено робити. Але, якщо дотримуватися правил, створити грамотний архітектурний проєкт, то завжди можна реалізувати функціональне перепланування. У будь-якому разі, не уникнути паперової тяганини і належить письмове оформлення дозволу в БТІ та житлової інспекції.

Грамотне планування чотирикімнатної квартири

Планування чотирикімнатної квартири із суміжною кімнатою.

Перепланування чотирикімнатної квартири із суміжною кімнатою частіше відбувається на прикладі об’єднання кухні з вітальнею. У панельних будинках радянського часу кухні мають площу 5-7 квадратів, тож ні про який простір під час готування і мови не йде. Об’єднання двох приміщень дає відчуття свободи і дає змогу спілкуватися з рідними та гостями в процесі готування. До того ж можна розмістити великий обідній стіл.

Зверніть увагу, що наявність у кухонній зоні газової плити зобов’язує господарів до встановлення витяжки, а також перегородки між двома приміщеннями, наприклад, зсувних дверцят.

У Європі вже давно забудовники приватних і багатоповерхових будинків роблять приміщення кухні-їдальні та вітальні єдиним. Але настільки багаторічна тенденція досі не добралася до нашої країни. Відповідно, якщо ви вирішили перепланувати стандартну квартиру і з’єднати кухню із залом, то не обов’язково руйнувати стіну, можна прорубати арку або встановити скляну перегородку. Також простір зонується барною стійкою, диваном або обідньою групою.

Оптимальне планування чотирикімнатної квартири.

Оптимальне планування чотирикімнатної квартири повинно враховувати всі потреби сім’ї, яка буде в ній проживати. Існує два ключові принципи, дотримуючись яких, Ви зможете зробити правильний вибір при плануванні:

  • Житлові приміщення мають бути максимально ізольовані;
  • Загальний простір квартири має бути максимально вільним.

Ідеальне рішення — три ізольованих одна від одної спальні, сполучною ланкою яких є спільна вітальня, об’єднана з кухнею.

Каменем спотикання стає питання про необхідність об’єднання або роз’єднання ванної кімнати з туалетом. Тут же варто враховувати загальні розміри. Вже краще одне просторе приміщення з необхідними предметами, ніж два крихітних з мініатюрними меблями і сантехнікою.

Наважуючись на перепланування, скористайтеся послугами досвідчених дизайнерів, які допоможуть раціонально втілити в життя. Вам підкажуть, як правильно вчинити, і нададуть рекомендації з перепланування, запропонувавши власні варіанти і наочно продемонструвавши в каталозі робіт.