Незаконне перепланування квартири та його наслідки

Незаконне перепланування квартири та його наслідки

Незаконне перепланування квартири та його наслідки — питання, яке часто хвилює людей, що роблять ремонт. Сучасні будівельні технології дають змогу творити чудеса під час реконструкції та ремонту. Цим із задоволенням користуються власники квартир, будинків, комерційних і навіть державних приміщень. На свій особистий розсуд вони переносять або взагалі прибирають стіни, переносять або реконструюють дверні прорізи, видаляють, переобладнують і переносять комунікації та вентиляційні канали. Ці та будь-які інші операції, які тягнуть за собою неузгоджені зміни в параметрах будівлі, називаються — незаконне перепланування квартири.

Наслідки незаконного перепланування

Переробки в тендітному інтер’єрі багатоповерхівок завжди спричиняють наслідки для екстер’єру і технічних характеристик будівлі. Тому несанкціоновані роботи з перепланування тягнуть за собою відчутні наслідки, дуже неприємні для власників.

Головний мінус — об’єкт нерухомості, параметри якого не збігаються з параметрами, зазначеними в технічній документації, перестає бути об’єктом майнових відносин. Адміністративний Кодекс РФ передбачає штраф за незаконне перепланування в розмірі 2500 руб. Але це далеко не всі наслідки.

Незаконне перепланування при іпотеці

Претенденти на володіння майном, придбаним в іпотеку, не завжди задоволені плануванням житла, яке вже вважають своїм. Загальноприйнятих норм у цьому питанні немає. Кожен окремий випадок необхідно розглядати з точки зору банку.

Тільки банк диктує:

  • яку відповідальність за незаконне перепланування несе позичальник;
  • коли можна робити перепланування в іпотечній квартирі до узгодження;
  • коли це заборонено навіть за умови попереднього погодження в державних інстанціях.
Незаконне перепланування квартири та його наслідки

Умови щодо ремонтних робіт і внутрішньої перебудови в іпотечних квартирах прописані в договорах або в спеціальних додатках до них. Порушення можуть спричинити повне відторгнення прав на квартиру та її вилучення. Деякі банки дозволяють здійснювати перепланування до узгодження з держорганами навіть після усного попередження про початок робіт, але про це потрібно уточнювати заздалегідь.

Продаж квартири після перепланування

Продаж квартири після перепланування може мати деякі складнощі. Унаслідок повного відчуження майнових прав на квартиру, у якій було здійснено якісні перебудови, що вплинули на технічні параметри приміщення і будівлі загалом, власник об’єкта нерухомості не може її продати. Обов’язкова вимога при продажу об’єкта нерухомості — узгодження його стану в БТІ.

Щоб довести угоду до кінця, доведеться повертати квартирі первісні обриси або узгоджувати неузгоджені зміни в проєкті.

Через те, що не узгоджено перебудована квартира перестає бути об’єктом майнових відносин, її не можна не тільки продати. Такий об’єкт не підлягає даруванню, отриманню у спадок, обміну, здачі в оренду і здачі в безоплатне користування.

Як узаконити незаконне перепланування

Як узаконити незаконне перепланування — часте питання, з яким до нас звертаються замовники. Найпростіше узаконити технічні зміни в перебудованій квартирі через суд.

В орган надається пакет документів, що складається з:

  • Заяви з проханням про погодження зміненого вигляду квартири.
  • Квитанції про всі необхідні оплати, включно зі штрафом.
  • Правовстановлюючих документів на квартиру.
  • Документами з БТІ.
  • Проектного плану перебудови.
  • Дозвільними документами з наглядових органів (СЕС, МНС, Росспоживнагляд), що підтверджують можливість переробок у приміщеннях.
Під час засідання суду необхідно переконати суд у тому, що перепланування безпечне, проведене відповідно до будівельних норм і що раніше вже були зроблені спроби його узгодити.

З метою економії часу і нервів, доцільно завчасно отримувати необхідні дозволи для перепланування. Щоб не займатися біганиною по різних дозвільних організаціях, можна замовити послугу з узгодження перепланування в архітектора. Даний фахівець збере і оформить всі необхідні документи, після узгодить з потрібними інстанціями і надасть говий дозвіл вам на руки.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Добавить комментарий